Gunnstein Berserksbane

16. desember

Kom fra: Helgeland, trolig Hemnes
Landåmsgård: Vellir

Det er ikke mye vi vet om Gunnstein Berserksbane eller etterkommerene hans, men ut fra det lille vi vet mangler det i hvertfall ikke action i livene deres! Og at dette var store viktige navn på den tiden er helt klar med slike tilnavn.

Gunnstein Berserkbane, sønn av Bolverk Blindingstryne, drepte to berserker. Den ene av dem hadde fra før av drept Grjotgard Jarl ved Selva innenfor Agdenes. Gunnstein ble siden skutt om bord på skipet sitt nord i Hemne, med en samisk pil som kom fra skogen. Sønnen til Gunnstein var Torgeir som var gift med Torunn den rike, datter til Kjetil den enhendte og datteren deres var Tordis den store.

(Landåmsbok kap. 364)

Fra «Landåm fra nord» av Alf Ragnar Nielssen

Forfatter: Saltrvikingmarked

Saltr vikingmarked ble stiftet i 2018 av Marianne Ilstad, Christel Meyer og Maciej Emil Kulosa. Saltr vikingmarked er et historisk marked med fokus på formidling av tradisjon, kultur og håndverk fra vikingtiden. Målet vårt er at markedet skal bli et årlig arrangement med fokus på barn og unge. Saltr vikingmarked vil samarbeide tett med museum, husflidslag, skoler/barnehager, vikinglag og historiske lag i hele Norge. Foreningens mål er å spre kunnskap og skape interesse for å forvalte norrøn kulturarv. Saltr vikingmarked ønsker å være et inkluderende kulturarrangement som skal være tilgjengelig for flest mulig. Så godt det lar seg gjøre økonomisk skal markedet være et kulturarrangement som åpner for gratis inngang og aktiviteter for lavinntektsfamilier. Saltr vikingmarked ønsker å videreføre arbeidet som stifterne gjorde under Bodvin Vikingmarked 2018 som markedsarrangører og medlemmer i Bodvin vikinglag. På Saltr vikingmarked har vi nulltoleranse i forhold til rasistiske, diskriminerende, religiøse og politiske ytringer. Brudd på dette vil føre til umiddelbar bortvisning fra markedsområdet.

Legg igjen en kommentar